Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Δίκη βασανιστή αστυνομικού- Δικηγόρος Κούγιας!

Σήμερα, η δίκη αστυνομικού για βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ
Η δίκη του αστυνομικού που είχε υποβάλλει σε κατά συρροή ηλεκτροσόκ στις 15 Αυγούστου 2002 δύο κρατούμενους –έναν ανήλικο 17 ετών και έναν 20χρονο στρατιώτη– πραγματοποιείται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Ο αστυνομικός παραπέμπεται για παραβίαση των άρθρων του ποινικού κώδικα για τα βασανιστήρια. Η παραβίαση αυτή, ορίζει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών, καθώς και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η δίκη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου 2007. Ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω αδυναμίας του συνηγόρου του κατηγορούμενου, Αλέξη Κούγια, να παραστεί. Παράλληλα, ο αστυνομικός πέρασε από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενήργησε η ΕΛ.ΑΣ. Το πόρισμα της ΕΔΕ ήταν απαλλακτικό, περιλαμβάνοντας απλώς μια επίπληξη για τη χρήση του μηχανήματος που προκαλεί ηλεκτροσόκ, εφόσον ο αστυνομικός δεν είχε άδεια χρήσης του. Η παραπομπή του αστυνομικού πραγματοποιήθηκε ύστερα από δημοσιευμένη απόφαση του Αρείου Πάγου.
Όπως αναφέρει η απόφαση, ο αστυνομικός, ύστερα από προσαγωγή του νεαρού για εξακρίβωση στοιχείων στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου, «ακούμπησε μια μικρή μαύρη συσκευή, λίγο μεγαλύτερη από κινητό τηλέφωνο, δύο φορές στο ύψος του δεξιού ώμου εσωτερικά και τρεις φορές στο πάνω εσωτερικό μέρος του δεξιού μηρού, προκαλώντας του πόνο και τράνταγμα - μούδιασμα, με αποτέλεσμα να πέσει στο δάπεδο και να αδυνατεί να σηκωθεί παρά τις προτροπές του κατηγορουμένου.
Ο αστυφύλακας..., ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία σκοπού, άκουσε φωνές μέσα από το τμήμα και, γυρίζοντας το κεφάλι του προς την είσοδο (του Τμήματος), είδε το νεαρό να πέφτει στα γόνατα, μπροστά ακριβώς από τον καναπέ που καθόταν και να προσπαθεί, μετά τις προτροπές του κατηγορούμενου, να σηκωθεί, αλλά να μην μπορεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: