Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Θύμα νεοναζιστικής επίθεσης στη Γερμανία διεκδικεί δικαίωμα στην ευθανασία

Τετραπληγικός από το 1996
Θύμα νεοναζιστικής επίθεσης στη Γερμανία διεκδικεί δικαίωμα στην ευθανασία
Newsroom ΔΟΛ
ΑΠΕ
Η είσοδος του κτιρίου της ελβετικής Dignitas
Βερολίνο
Το ευαίσθητο ζήτημα της ευθανασίας φέρνει στο προσκήνιο 48χρονος Βρετανός, ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ρατσιστική επίθεση στο Βερολίνο το 1996, και σήμερα αποφάσισε να επιστρέψει για να διεκδικήσει με σύμμαχο Γερμανό γιατρό το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

«Θα έλθω στο Βερολίνο για να πεθάνω» δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Βρετανός Νοέλ Μάρτιν, πρώην οικοδόμος, ο οποίος γεννήθηκε στη Τζαμάικα και ζει σήμερα στο Μπέρμινγχαμ της Βρετανίας. «Το Βερολίνο θα είναι ο τελευταίος μου προορισμός μου. Η απόφασή μου είναι οριστική. Δεν θέλω να περιπλέξω τη ζωή του γιου μου με τα προβλήματά μου» λέει.

Αφού παρέμεινε πολλές εβδομάδες σε κώμα μετά την επίθεση που δέχθηκε από νεοναζιστές το 1996, ο Νοέλ Μάρτιν ζει καθηλωμένος σε μία αναπηρική καρέκλα και δεν μπορεί να κινήσει παρά μόνον ελαφρά το δεξί χέρι.

Ο Γερμανός γιατρός Ούβε-Κρίστιαν Αρνολντ δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει τον 48χρονο Βρετανό να πεθάνει, μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά μέσα στη Γερμανία.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο. Τα δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν εάν μία αυτοκτονία με αξιοπρέπεια αποτελεί ή όχι αξιόποινη πράξη» είπε ο 62χρονος γιατρός, ο οποίος ανήκει στην αμφιλεγόμενη οργάνωση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitate, γερμανικό κλάδο της ελβετικής Dignitas.

Η υπόθεση του Μάρτιν αγγίζει δύο πολύ ευαίσθητα ζητήματ αστη Γερμανία, την αύξηση των βίαιων επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα, ιδίως στην ανατολική Γερμανία, και τη συζήτηση γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Το 1987 η υποβοηθούμενη αυτοκτονία νομιμοποιήθηκε στην Ελβετία, όμως παραμένει παράνομη στη Γερμανία. Η Dignitas αναφέρει ότι πάνω από το ήμισυ των πελατών της είναι Γερμανοί που ταξιδεύουν στην Ελβετία για να πεθάνουν με ιατρική βοήθεια.

Η επίθεση εις βάρος του Νοέλ Μάρτιν σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1996 σε πόλη κοντά στο Βερολίνο. Δύο νεαροί νεοναζί άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μάρτιν μαζί με άλλους δύο Βρετανούς εργάτες σε εργοτάξιο του Βερολίνου. Στη διάρκεια της καταδίωξης έριξαν μία πέτρα στο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να καρφωθεί σε ένα δέντρο.

Ο ένας από τους νεοναζιστές καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και ο άλλος σε πενταετή φυλάκιση. Κανείς από τους δύο δεν εξέφρασε μεταμέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: