Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Πάνω από 120 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ τους πρώτους 10 μήνες του 2007

Το απάνθρωπο «πινγκ-πονγκ», που παίζουν στα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου Ελλάδα και Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως «μπαλάκι» τους άτυχους λαθρομετανάστες, έχει στοιχίσει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τη ζωή σε τουλάχιστον 98 άτομα, μόνο τους πρώτους 9 μήνες του 2007. Από αυτούς οι 44 βρέθηκαν νεκροί, ενώ άλλοι 54 αγνοούνται στο Αιγαίο. Ως το τέλος Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι οι νεκροί λαθρομετανάστες ξεπέρασαν τους 120.

Εκατόμβη στο Αιγαίο



Ο αριθμός των νεκρών λαθρομεταναστών εκτινάχθηκε επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, εξαπλασιάστηκε σε σχέση με το 2006, όπου τα επίσημα καταγεγραμμένα θύματα ήταν μόλις 19 (9 πνίγηκαν και άλλοι 10 αγνοούνταν).

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι η ελληνική ακτοφυλακή συλλαμβάνει, αναχαιτίζει ή διασώζει περίπου 3.000 άτομα κάθε χρόνο από το 2002 και μετά. Τους πρώτους 9 μήνες του 2007, όμως, οι αριθμοί υπερδιπλασιάστηκαν, καθώς συνελήφθησαν 6.750 άτομα μόνο στη Σάμο και τη Λέσβο.

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι δεν εφαρμόζουν το πρωτόκολλο επανεισδοχής προσφύγων, που υπέγραψε το 2001, με αποτέλεσμα να αρνούνται συστηματικά, με διάφορες δικαιολογίες, να δεχθούν πίσω στο έδαφός τους όσους συλλαμβάνονται να περνούν παράνομα από τα τουρκικά στα ελληνικά παράλια.

23.689 συλλήψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης, από το 2002 έως τον Νοέμβριο του 2006, η Ελλάδα παρουσίασε στην Τουρκία 1.892 περιπτώσεις παράνομης εισόδου από το τουρκικό έδαφος και συνολικά 23.689 συλλήψεις λαθρομεταναστών. Οι τουρκικές αρχές αποδέχθηκαν την ευθύνη και επέτρεψαν την επιστροφή μόλις σε 2.481 άτομα, δηλαδή σε ποσοστό 12% των συλληφθέντων.

Το ποσοστό πέφτει όσο περνούν τα χρόνια. Το 2004, σε σύνολο 4.006 αιτήσεων, η Τουρκία έκανε δεκτές μόνο το 3% εξ αυτών, το 2005 αποδέχθηκε τις 152 από τις 1.992 και το 2006 μόλις τις 73 σε σύνολο 2.055 (3,6%).

Πριν από περίπου ένα χρόνο, σε ένα σοβαρό περιστατικό απέναντι από τη Χίο, βρέθηκαν στα τουρκικά παράλια, αρκετοί νεκροί και κάποιοι επιζώντες λαθρομετανάστες. Οπως είπαν αργότερα, όχι μόνο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στους εκπροσώπους του τουρκικού τμήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έπεσαν θύματα βίαιης επαναπροώθησης από το ελληνικό Λιμενικό. Η ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως ανθελληνική προπαγάνδα.

Αρμοστεία

Στο θέμα επανήλθε όμως το επίσημο διεθνές γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τη Γενεύη, στέλνοντας μια πολύ αυστηρή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για το συμβάν. Η επίσημη θέση της Ελλάδας, όμως, ήταν απλώς ότι το «γεγονός δεν συνέβη όπως το περιγράφουν τα θύματα».

Από την αρχή του 2007 παρατηρείται πάντως από την Τουρκία μια αυξημένη αποδοχή αιτημάτων επανεισδοχής Ιρακινών προσφύγων. Τους πρώτους μήνες του έτους «απελάθηκαν» βιαίως στην Τουρκία, με συνοπτικές διαδικασίες, 40 Ιρακινοί πρόσφυγες ενώ πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Η επιστροφή γίνεται μέσω του Εβρου. Ιρακινοί πολιτικοί πρόσφυγες που ζήτησαν πολιτικό άσυλο και κρατούνταν σε Χίο και Μυτιλίνη, είπαν σε δικηγόρους ότι φοβήθηκαν να αναγνωριστούν ως Ιρακινοί και είπαν ότι είναι Παλαιστίνιοι, για μειώσουν την πιθανότητα «επαναπροώθησής του στην Τουρκία!».

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι 135 Ιρακινοί πολιτικοί πρόσφυγες, στην πορεία τους προς την Ελλάδα, κρατήθηκαν στην Τουρκία και απελάθηκαν στο Ιράκ! Ο κίνδυνος για τους πολιτικούς πρόσφυγες από την εφαρμογή του συγκεκριμένου και ιδίως για τους Ιρακινούς, είναι θανάσιμος.

Την ίδια στιγμή σχεδόν ανύπαρκτα παραμένουν τα ποσοστά αποδοχής των αιτήσεων ασύλου, από τις ελληνικές αρχές. Τους πρώτους 8 μήνες του 2007, από ένα σύνολο 14.594 αιτήσεων, πολιτικό άσυλο δόθηκε σε 16 πρόσφυγες, ενώ σε άλλους 11 αναγνωρίστηκε ανθρωπιστικό καθεστώς (συνολικό ποσοστό 0,2%!).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: