Σάββατο, 30 Ιουνίου 2007

Ρόστοκ: Μάχη με φασίστες για μια ολόκληρη γειτονιά


Στις 15 Ιούνη, μια εβδομάδα μετά τη λήξη των εκδηλώσεων ενάντια στους G8 στη Βόρεια Γερμανία, φασίστες-μέλη του NPD άνοιξαν κατάστημα (East Coast Corner) με προπαγανδιστικό υλικό το οποίο λειτουργούν σε συνεργασία με μέλη των Kameradschaften (νεοναζί που επιτίθενται με μαχαίρια σε μετανάστες). Ο αυτόνομος χώρος είναι σε συναγερμό καθώς η περιοχή που επιλέχθηκε η λειτουργία του καταστήματος θεωρείται «εναλλακτική». Η περιοχή Kröpeliner Tor - Vorstadt είναι η μόνη ελεύθερη από φασίστες γειτονιά της πόλης του Ρόστοκ. Η προκλητικότητα των φασιστών είναι εμφανής: περίμεναν τη λήξη των διαμαρτυριών ενάντια στους G8…

Οι δράσεις ως τώρα:

14 Ιούνη

Επίθεση 30 νέων αντιφασιστών στο κατάστημα, σπάσιμο πρόσοψης.

15 Ιούνη

40 αντιφασίστες με μαντήλια στα πρόσωπα διαδηλώνουν αυθόρμητα προς το κατάστημα. Πετιούνται πέτρες, φωτοβολίδες και αναμμένα αντικείμενα. Οι φασίστες της περιφρούρησης βγαίνουν έξω από το κατάστημα κρατώντας σιδερένια κοντάρια και καλούν την αστυνομία.

16 Ιούνη

Επίθεση αντιφασιστών με πέτρες. Καταστρέφονται τζάμια και προκαλούνται φθορές στην πόρτα του καταστήματος.

18 Ιούνη

Το κατάστημα μένει εκτός λειτουργίας καθώς σφραγίζονται τα ρολά του με σιλικόνη.

20 Ιούνη

Η αστυνομία συλλαμβάνει προληπτικά 4 νέους στη γύρω περιοχή.

21 Ιούνη

Οι φασίστες επικηρύτουν με αμοιβή 100 ευρώ τους ταραξίες. Τη νύχτα γίνεται επίθεση από 100 αντιφασίστες στο κατάστημα. Προκαλούνται ζημιές στον εσωτερικό χώρο και σπάζονται αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους. Ακούγεται πυροβολισμός και στην αποχώρησή τους οι αντιφασίστες στήνουν οδοφράγματα και πετούν πέτρες και αντικείμενα στην αστυνομία που μόλις είχε καταφτάσει.

23 Ιούνη

Στις 2.30 το πρωί 2 νέοι με μαντήλια γίνονται αντιληπτοί από τους φασίστες και καταδιώκονται. 2 ώρες αργότερα συγκεντρώνονται 250 αντιφασίστες και άλλοι αυτόνομοι και επιτίθενται στο κατάστημα. Η αστυνομία απαντά με δακρυγόνα και νεραντλίες και διαλύει τα οδοφράγματα. Δεκάδες αστυνομικοί και αυτόνομοι τραυματίζονται.

25 Ιούνη

Η Αντιφασιστική Επιτροπή του Mecklenburg-Vorpommern δηλώνει έξω από το τοπικό κοινοβούλιο πως για τους τραυματισμούς των φασιστών η ευθύνη είναι καθαρά δική τους. Την ίδια μέρα απέναντι από το κατάστημα στήνονται τραπεζάκια της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων με αντιφασιστικό υλικό.

26 Ιούνη

Ο ακροδεξιός μεσίτης που ενοικίασε το κατάστημα σε μέλη του NPD καταγγέλλει πως δέχτηκε απειλές για τη ζωή του. Το ίδιο μεσημέρι, αντιφασίστες και αυτόνομοι αποκλείουν την είσοδο του τοπικού κοινοβουλίου και επιτίθενται στους βουλευτές του NPD κατά την έξοδό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: